Moskát Anita: Horgonyhely



 Mikor elsőnek találkoztam a könyv megjelenésének hírével, a borítóval és a fülszöveggel, akkor bizony elkapott az a bizonyos "miné hamarabb be kell szereznem" érzése, innentől kezdve még nehezebb volt várnom a Könyvhétre. Aztán el is érkezett a Könyvhét, én pedig nagy boldogan álltam be a saját példányommal a dedikálásra várók sorába. Ennél már csak az olvasást vártam jobban.

 Kinézetében éppen annyira fantasztikus, mint maga a történet. Mikor a várható megjelenésről írtam nektek, már akkor is elképesztőnek tartottam a borítóhoz felhasznált művet, és annyira örülök, hogy ily' módon lett kivitelezve az egész, főként ezzel a (végre) fehér, különleges, gyökerekkel rendelkező betűtípussal. Olvashatóság szempontjából is minőségit kaptam, amit lássunk be, hogy az olvasók szempontjából szintén nagyon fontos.
Író: Moskát Anita
Kiadó: GABO, 2015
Oldalszám: 440
Eredeti ár: 3490 Ft
Fülszöveg: Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. 
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. 
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.
 A történeten keresztül egy olyan világban találhatjuk magunkat, ahol minden egyes ember a születésétől fogva ahhoz a helyhez van "kötve", ahol éppen megszületett. Amint megpróbálja elhagyni a saját horgonyhelye által meghatározott határvonalat egyre súlyosabb tünetek jelentkeznek az adott személyen, mígnem életét veszti. Ezzel meglehetősen megcsappan a lehetőségeik száma. A különös "megkötés" alól egyedül a várandós nők képeznek kivételt, ők is csak a terhesség ideje alatt, így a társadalomban ők jutnak a vezető szerepekhez, és ők végezhetik a legfontosabb feladatokat a vándorlási lehetőségeiknek köszönhetően. Ennek a titoknak a nyitját kutatja egy hajóhoz "kötött" férfi, Vazil, nem éppen elfogadott módokon. Lánya, Helga azonban mielőbb szabadulni szeretne apja társaságából, és a hajóhoz kötött horgonyhelyétől, erre viszont csak egy módon akad lehetősége. Eközben Lars, egy igen különleges képességgel rendelkező férfi, a mágiáját felhasználva egy olyan világ "megalkotásán" foglalatoskodik, ahol a férfiak végre kiléphetnek az elnyomásból, és az oly' hihetetlennek tűnő szabad vándorlás is elérhetővé váljon számukra.

 Azt kell, hogy mondjam, minden várakozásomat felülmúlta, pedig ahogy az eddigiekből kiderülhetett eléggé "be voltam zsongva". Egy olyan összetett, fantasztikusan felépített, MINŐSÉGI történetet kaptam, ami nagyon nagy kincsnek bizonyul számomra a könyvek világából. Aki innentől kezdve azt mondja nekem, hogy a magyarok (közülük is az írónők irányába élnek legfőképpen sztereotípiák) nem írnak eléggé jól, annak mindenképpen a kezébe fogom nyomni Moskát Anita könyvét, hiszen még a nagy sikerű, külföldi íróktól származó könyveken is jóval túltesz. Megpróbálom összeszedni magam, és haladjunk sorjában.

 Az alap történet már magában is zseniális, a további részletekkel pedig még jobban túltesz mindenen. Azzal, hogy csak a várandósok számára elérhető a szabad vándorlás joga, míg mindenki más egy adott helyhez van kötve, lényegében teljesen felborítja az eddig megszokott társadalmakat. Immáron nem a férfiak vannak döntő többségben a vezetők között, hanem teljesen háttérbe szorulva, csupán eszközként tekintenek rájuk, valamint teljesen kiszolgáltatottá váltak a vándorló nők irányába. Ez az elnyomás, valamint hataloméhség és uralkodni vágyás az egyik legfontosabb eleme a történetnek, részleteiben pedig fokozottan ajánlott jobban is "elveszni", ugyanis ez tényleg mindenhol megjelenik a könyvben. Ezek közül is a mindennapokban betöltött, nemekre lebontott szerepek a legérdekesebb momentumok.

 És akkor ugye itt is van a következő, (sőt... már összefüggésben van az előző bekezdésben említettekkel is) a női-férfi szerepek megoszlása, a női nem előtérbe helyeződése, valamint a két nem kapcsolata egymásra nézve. A várandósság is teljesen más megközelítésbe kerül, a legtöbb nő a férfit felhasználva (itt szó szerinti használásról van szó, mindenféle szépítés nélkül) a várandósságot is csupán eszközként használja. A "tudatlanság" az okok iránt, hogy miért csak a nők, közülük is csak a várandósok tudják elhagyni szülőföldjeiket, valamint ezt milyen mértékben használják is a férfiak ellen, kellő felháborodást eredményez, egyértelmű, hogy megjelenik valamiféle "ellen mozgalom". Viszont aminek különösen örülök, hogy talán senki sem a megszokott módon szeretné "megváltani" a világot, ahogy azt már rengeteg történetben olvashattuk.

 Ami még mindenképpen nagy pozitívum volt számomra, a másik fontos elem, mégpedig maga a Föld. A Lars által is gyakorolt mágiával, aminek a földevés az alapja, oly' szinten vonja be az egész természetet a történetbe, hogy bizony jó sok dolgon sikerült elgondolkodtatnia, így átértékelve néhány dolgot ezzel kapcsolatban. A végkifejlet, mint ahogy az egész könyv is, fordulatokkal teli, hihetetlenül jó, és szerintem abszolút kiszámíthatatlan is.
 A szereplők egytől-egyig mind nagyon kidolgozottak, összetettek. Ki merem jelenteni, hogy az eddig olvasott történetek közül, ebben a könyvben a legvalósághűbbek a szereplők.

 Mindent összevetve az izgalmas és érdekes cselekményen kívül rengeteg gondolkodásra késztető momentumot is kaphatunk, melyekre ez a bejegyzés is bőven kevés szemléltetésképpen. Számomra már most a magyar irodalom legkiemelkedőbb darabja, ami minden bizonnyal nemzetközi tekintetben is nagy sikereket érne el. Ajánlom minden érett olvasónak, aki szereti az újdonságokat, mindezt egy szépen felépített, elgondolkodtatóan összetett történetbe csomagolva.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Vazil, Lars, Helga, Odveig.

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések