David Levithan: Nap nap után


 Annyi helyen találkoztam már a könyvvel, és a történet is annyira izgalmasan hangzott, hogy egyből felkerült a kívánságlistámra. A Maxim szövegértési versenyén lehetőségem nyílt elolvasni a könyv első majd' 100 oldalát. Célba ért a dolog, kíváncsi voltam, hogyan folytatódik a történet, így a Könyvhéten 1+1 akcióban meg is szereztem a regényt.

 A Maxim kiadó kínálatából ez az első beszerzésem, így előtte nem tudtam, mire számíthatok. Nem kellett csalódnom, nagyon masszív borítót kapott annak ellenére, hogy puhaborítós, és kinézetre is abszolút illik a könyv megfoghatatlan hangulatához.
Író: David Levithan
Kiadó: Maxim, 2014
Oldalszám: 312
Eredeti ár: 2999 Ft
Fülszöveg: „A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.
 A történet főszereplője "A". De ő semmilyen tekintetben sem mondható el egy átlagos embernek, ugyanis eddigi életét úgy kellett leélnie, hogy minden egyes nap egy másik, vele egykorú fiatal testében ébred. Egyetlen nap. Csak ennyi adatik meg számára az aznapi adott személy testében. Egyetlen nap, hogy mindig valaki más személyiségét fölvéve a "háttérben húzódjon meg", saját életét teljesen figyelmen kívül hagyva. Azonban egyetlen nap is elegendő ahhoz, hogy az éppen aznap Justin testében lévő "A" beleszeressen a fiú barátnőjébe Rhiannonba. Innentől kezdve minden megváltozik, azt érzi, újra célja van az életben, így minden egyes nap a lány közelében szeretne lenni, és egyszer az életben végre a saját érdekét is figyelembe venni. A kérdés már csak az, hogy egyáltalán "A" beavatja-e Rhiannont különös, számára is megmagyarázhatatlan életébe, és ha igen, akkor mikét viszonyul majd hozzá a lány?!

 A legkülönlegesebb az egész történetben, hogy bár "A"-n keresztül látjuk a világot, minden egyes nap egy új történettel szolgál, alapjában véve mégis különböző személyiségeken, egyéni problémákon keresztül. Ezzel teljesen más megvilágítás alá helyezve az adott témákat, mint például a depresszió, szerelem, lélek, nemiség, "másság"...

 Általában az olyan történeteket szeretem, amelyek eléggé pörgősek, jelen esetben épp ennek az ellenkezője jellemzi ezt a könyvet, és sokkal inkább filozofális, az élet legfontosabb dolgait egy különleges cselekménnyel rendelkező könyvben gyűjti össze. És talán épp ez tette annyira izgalmassá az egészet, valamint az író, David Levithan gyönyörű írásmódja, hiszen már az elejétől teljesen magával ragadott az egész.

 "A" egy olyan személy, aki már születése óta ilyesfajta lélekvándorlással éli mások életét. Nem tudni, hogy miért, vagy, hogyan "születhetett" meg, így konkrétan azt sem tudhatjuk, hogy ő valójában fiú-e, vagy lány. Egyaránt ébred fiúk és lányok testében is. Ezzel a tulajdonságával sikerült egy olyan karaktert létrehozni, ami leginkább megfogalmazza az életben betöltött szerepünket. Egyáltalán nem számít, milyen neműek vagyunk, milyen a bőrszínünk, milyen a családi hátterünk, vallásunk... Ez valójában sokkal összetettebb dolog. Minden embernek egyedi és megismételhetetlen lelke van, a test amiben nap mint nap ébredünk csupán egy "eszköz". Mindannyian ugyanolyan problémákkal küzdünk (kinek könnyebb, kinek nehezebb dolgokkal kell szembenéznie, bár ez szintén teljesen relatív), hasonló céljaink vannak, valójában ugyanarról a helyről jöttünk, ugyanoda is tartunk. Sajnos nagyon sok ember ezt nem látja be...

 Egyszerűen szerelmes lettem "A"-ba, Rhiannonba, és a kettőjüket körülölelő érzésekbe, érzelmekbe. Nem rajongom a szerelmi történetekért, szerelmi szálakért, és eddig nem tudtam, hogy mi is a fő oka ennek. Pedig nagyon egyszerű a válasz. A legtöbb történetben a legnagyobb szerepet nem a lelki szerelem kapja, hanem sokkal inkább a testi. Gondoljunk csak bele: mindig a helyes fiúba szeret bele a lány, vagy éppen a szép lányba a fiú. Sokkal hitelesebb volt számomra két valódi lélek érzéseinek kibontakozása.

 Vajon mi lenne, ha mindennap más testében ébrednék? Akkor is tudnál szeretni, és a külsőségektől eltekintve a valódi énemért, a lelkemért szeretni? És akkor elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amiről ez a rendhagyó blogturné valójában szól. Kezdünk egy olyan korba lépni, ahol sokkal elfogadóbbnak kellene az embereknek lenniük. Nyilván nem napról napra következik be ez a változás, ami jóval túltesz a férfi-női, férfi-férfi, női-női (...) kapcsolatokon. Sokkal inkább szól ez az elfogadásról, annak az elfogadásáról, hogy a külsőség csak másodlagos. Nem csupán testek vagyunk, hanem érző szívvel, lélekkel rendelkező emberek. Hiszem azt, ahogy én örömömet lelem egy lány/nő társaságában, szerelmében, más éppen ugyanezt érezheti egy másik ember társaságában, nemtől teljesen függetlenül. Egy emberben nem a testet szeretem meg (jó nyilván ez is része valamilyen szinten a dolognak...), a lelke fog meg, és abba szeretek bele. Csupán erről szól az egész: elfogadás, szerelem, élet, és többek között a könyv is ezt mutatja be.

 Ha kíváncsi vagy milyen mindennap más testben, más személyiséggel ébredni, különböző hatásokat átélni, akkor ez az a könyv, amit keresel. Legszívesebben minden ember kezébe odanyomnám ezt a könyvet, hogy mindenki egy picit másképp tekintsen a körülöttünk lévő megfoghatatlan dolgokra. Ez az a könyv, ami mindenkit elgondolkodtathat majd!

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): A, Rhiannon.



2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál leglátványosabb eseményére  a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor.
A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves  Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.
A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben.

A turné időpontja: 2015. július 3-12.

Nyereményjáték

Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el,  1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány.

Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál. 

Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!

Sam Smith

Ami miatt a választásom Sam Smith-re esett, amellett, hogy rendkívül tehetséges, és nagyon szép hangja van, a dalai egytől egyig nagyon mély mondanivalóval rendelkeznek. Mindig nagyon nagy figyelemmel hallgatom mindegyik dalát, az összes közül a kedvencem a Lay me down, ami egy nagyon szívhez szóló történeten keresztül mutatja be, hogy a szerelem/szeretet jóval túltesz azon, hogy éppen milyen a nemünk. Érdemes az egész munkásságát nyomon követni, fantasztikus ember. Fedezzük fel egymás értékeit!!!

a Rafflecopter giveaway


További állomások

- 07.03. – Media-Addict.hu – Edouard Louis: Leszámolás Eddyvel
- 07.03. – Thinking About You – Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el
- 07.03. – Egy könyvfüggő vallomásai – David Levithan – John Green: Will & Will
- 07.04. – Könyvspirációk – David Levithan: Nap nap után
- 07.04. – Reelka’s View – Lakatos Levente: Szigor
- 07.04. – Vivi könyves blogja – Ryan Loveless – Ethan és Carter
- 07.05. – Könyvlelő – James Dawson – This book is gay
- 07.05. – Mentavirág olvas – Alice Walker – Kedves Jóisten
- 07.05. – Readinger – Becca Prior – A tanítvány
- 07.06. – Kelly & Lupi olvas – Gilbert Adair: Álmodozók
- 07.06. – Readinger – Ryan Loveless – Ethan és Carter
- 07.06. – Egy könyvfüggő vallomásai : Sara Shepard – Flawless
- 07.07. – Kiruu zakkant kuckója – Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
- 07.07. – Letehetetlen Blog – Michael Cunningham: Az órák
- 07.07. – Vivi könyves blogja – Becca Prior – A tanítvány
- 07.08. – Tekla Könyvei – Marie-Aude Murail: Oh, boy!
- 07.08. – Thinking About You – Becca Prior – A tanítvány
- 07.09. – MFKata gondolatai – Tiffany Reisz: A szirén
- 07.09. – Real Thoughts – Becca Prior: A tanítvány
- 07.09. – Reelka’s View – David Levithan: Nap nap után
- 07.10. – Pastel Blue and Chocolate Cake – Becca Prior: A tanítvány
- 07.10. – Annie könyves blogja – Jodi Picoult: Gyere haza
- 07.10. – CBooks – Tiffany Reisz: Az angyal
- 07.10. – A könyv mechanikája - Michael Cunningham: Otthon a világ végén
- 07.10. – Kiruu zakkant kuckója – Becca Prior: A tanítvány
- 07.11. – Thinking About You – Marie-Aude Murail: Oh, boy!
- 07.11. – randomfinny – Madeline Miller: Akhilleusz dala
- 07.11. – The book world - Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
- 07.12. – Könyvspirációk – Becca Prior: A tanítvány
- 07.12. – Thinking About You – David Levithan – John Green: Will & Will
- 07.12. – Bibliotheca Fummie – Oscar Wilde: Dorian Grey arcképe
- 07.12. – Gabó olvas - Nádasdy Ádám: Vastagbőrű mimóza

Üdvözlettel: Uszáma.

3 Megjegyzések

  1. Olala. Én saját kihívás kapcsán ismertem meg ezt a könyvet, majd anno blogturné keretein belül és most a Dreamválogatás szövegértési versenyén én is beleolvastam, de elsőre picit elriasztott félretettem és lecsúsztam róla :D Szóval már nagyon kíváncsi vagyok, ráadásul ezzel az írással eléggé felcsigáztál.

    Szép a blogod, csak így tovább, öröm látni, hogy egy fiú sem fél megosztani azt a világgal, hogy szeret olvasni - és véleménye is van róla! :)
    (Ewa)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Mindenképpen érdemes folytatnod, mert tényleg annyira sokrétű, és annyira más, mint a többi, biztosan neked is tetszeni fog. Ha gondolod, és olvastad, majd írd meg a végeredményt. ;)
      A jókívánságokat pedig köszönöm! :)

      Törlés
  2. Szia!
    Ezt a bejegyzést választottam a "Nyerj egy könyvet a kívánságlistádról" játék utolsó feladatához, mert a várólistámon van egy ideje a könyv, megfogott a története, olyan más, különleges... és ezzel az értékeléssel még jobban megerősítettél benne, hogy olvassam el. :)
    Vannak könyvek, amiknek jó az alapötlete és a története, de nincsenek jól megírva - örülök, hogy itt (szerinted) az írásmód is gyönyörű. :)
    Kíváncsi vagyok, (remélem) hamarosan sort kerítek rá! :)

    (a dobozban Tímea V. vagy Tímea Vörös-ként szerepelek)

    VálaszTörlés