Becca Prior: A tanítvány


 Ezt a könyvet kifejezetten a Blogturné Klub rendhagyó Budapest Pride turnéja miatt olvastam el. A (ráadásul dedikált) példányért nagy köszönet Lexának (a közreműködésért), valamint a Newkids kiadónak.

 Első ránézésre, a szivárványkörös +18 karikán kívül, szerintem senki sem mondaná meg, hogy egy erotikus melegregényt tart a kezében. Részletesebben megnézve viszont ezt a puzzle-s megoldást, hogy a borítón lévő két srác között hiányzik egy darab puzzle, és csak a cím mellett látható, ahogy éppen fogják egymás kezét, nagyon jó elgondolásnak tartom. Mivel egy többrészes sorozatról beszélünk, kíváncsi vagyok, hogy ez a motívum, hogyan jelenik majd meg esetleg a további könyvek borítóin. (Már, ha egyáltalán megjelenik majd rajtuk.)
Író: Becca Prior
Kiadó: Newkids, 2015.
Oldalszám: 400
Eredeti ár: 2990 Ft
Fülszöveg: A fikciós történet egy kiemelkedően tehetséges, fiatal egyetemi professzor és azonos nemű tanítványa között kibontakozó, perzselő szenvedélyről szól, sajátos formában. A vonzalom, az önmarcangolás, a beismerés és a beteljesülés fázisait mindkét főszereplő szemszögéből láthatja az olvasó, betekintést nyerve abba, mi játszódik le egy fiatal fiú lelkében, aki ráébred, hiába futott eddig a lányok után, most mégis egy férfi iránt táplál eddig soha nem tapasztalt, olthatatlan vágyat.

A tanítvány tabukat döntöget, kendőzetlenül tárja az olvasó elé a szexuális beteljesülés legintimebb részleteit is, de bebizonyítja, a szerelem azonos neműek között is lehet ugyanolyan elsöprő, mint férfi és nő között. A szerző az elsőkönyves Becca Prior, aki nem megbotránkoztatni, hanem szórakoztatni szeretné olvasóit, és elvinni egy olyan világba, amely ugyan rengeteg embert érdekel, mégis nagyon ritkán merünk beszélni, sőt olvasni is róla.
 A történet egyik főszereplője Harry, a nőket és életet is "habzsoló", 17 éves gimnazista, aki bár rengeteg "kapcsolaton" túl van, mégsem sikerült egyszer sem szerelembe esnie. Mígnem iskolájába új helyettesítő biológiatanár érkezik, aki különös, számára is érthetetlen vonzalmat alakít ki benne. Ez alapjában véve talán nem is lehetne furcsa számára, ha ez a professzor nem egy férfi lenne. Dr. Tomlinson (továbbiakban Lewis), egy 21 éves rendkívül magas IQ-val rendelkező kutatóprofesszor, aki bár mindenki előtt titkolja, saját neméhez vonzódik. Innentől adott a történet, hogyan merik bevallani egymásnak, sőt, önmaguknak is érzéseket? Milyen bonyodalmak várnak rájuk? És egyáltalán, hogy birkóznak meg a kialakult helyzettel? Mindez megspékelve nem kevés erotikával.

 Első megkeresésre úgy gondoltam, hogy miért ne, eddig is igyekeztem minél többféle témakörben olvasni, e tekintetben is abszolút nyitottnak érzem magam, csakúgy mint a saját nemükhöz vonzódó emberek irányába. Aztán őszintén bevallom, egy kicsit tartottam attól, hogy, milyen mértékben lesz meghatározó az erotika, (eddig, mint a Nap nap után esetében a dolgok lelki részére kiéleződve olvastam ebben a témakörben) de a végén mégis belevágtam, amit végső soron nem bántam meg.

 Az alaptörténet önmagában véve is annyi feszültséget tartogat magában, mindenképp izgalmas volt látni, ahogy a cselekmény előrehaladtával, hogyan küzdenek meg ezekkel a főszereplők. Alapjában mindkét oldalról ott van egyfajta megfelelési kényszer a külvilág számára, a "másság" kérdésének eltitkolása, ráadásul ez az egyik oldalról egy frissen felfedezett élmény, hiszen Harry eddig az érzelemmentességen kívül (a női nem irányába) nagyon mást nem tapasztalt ezen a téren, mígnem megjelent Lewis és mintegy villámcsapásszerűen megváltoztatta életét. A másik oldalon már egy önmaga számára beismert tény, hogy a saját neméhez vonzódik, de ez párosul egy tapasztalatlansággal, ugyanis Lewisnak eddig egyszer sem adatott meg egy férfi-férfi párkapcsolat lehetősége. Ha mindez nem lenne elég, akkor ott van a tény, hogy nem csak egy szimpla ismertségi viszonyról van szó, hanem rögtön egy tanár-diák kapcsolatról.

 A történet nagyon jól fel van építve, mikor már azt hinné az olvasó, hogy a félreértések miatt kialakuló problémák megoldódnak, mindig egy újabbal találjuk szembe magunkat, ezzel fenntartva érdeklődésünket, ráadásul mindezt úgy, hogy nem volt olyan érzésem, ami túlságosan a racionalitás határait feszegetné. (Pedig az ilyen jellegű könyveknek általában ez nagy hibájuk szokott lenni.) Ennek a fokozatosságnak, és Becca Prior írói stílusának (amin már meg sem lepődöm, hiszen már jó pár fantasztikus magyar íróval találkoztam) köszönhetően hihetetlenül szépen ábrázolja a "másság" kérdéseit, amit ha jobban megnézünk, nem is annyira különbözik a heteroszexuális szokásainktól, sőt! Nekem heteroként inkább az az érzésem támadt olvasás közben, hogy sokkal inkább elismerést érdemelnek, hiszen a hasonlóságok mellett sokkal nehezebb dolguk van pártalálás, szerelmük, érzelmeik kinyilvánításában, mint egyébként a heteroszexuálisoknak, és akkor más egyéb őket ért támadásokról még nem is beszéltem. Számomra nagy élmény volt látni, hogy mennyire tiszta, emberi érzéseket táplál egymás iránt Harry és Lewis.

 Az eseményeket váltott szemszögből, mindkét főszereplő szemén keresztül átélhetjük. Ezzel mindkét fél érzéseibe, gondolataiba betekintést nyerhetünk. Eleinte ez mindenképpen érdekesnek bizonyult, és a későbbiekben is jó volt, hogy nem csak az egyik oldalt ismerhetjük meg, de egy idő után kicsit zavaró volt ugyanazokat az eseményeket, párbeszédeket olvasni.
 Az erotikus részek (amire az írónő még fel is hívja figyelmünket az előszóban, hogyha számunkra zavaróak, nyugodtan lapozzuk át ezeket) is nagyon részletesek, és amit még fontos kiemelni, hogy nem szimplán egy pornófilm hangulatára emlékeztető jeleneteket kapunk, hanem sokkal inkább érzelmekkel, szerelemmel körülvett erotikus pillanatokat. Igyekeztem minél több ilyen jelenetet elolvasni, de valóban nem volt zavaró, ha néhány ilyen részt szimplán átugrottam. Első "félelmeimnek" tehát nem is volt értelme, az írónő hozzáállása pedig csak még szimpatikusabbá teszi az egészet.

 Összességében örülök, hogy elolvastam, a függővég miatt pedig kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik ez a kapcsolat. Nem csak a témában érintetteknek ajánlom, példámon keresztül a nyitott, érett olvasóknak is, akik egy kicsit nagyobb betekintést szeretnének két azonos nemű ember kibontakozó szerelmébe, és teljes mértékben helyén tudják kezelni a dolgokat! (Látogassatok el a könyv facebook oldalára, ahonnan kedvezményesen meg is vásárolhatjátok A tanítványt!)

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Harry, Lewis mamája [ akibe én is egy kicsit "szerelmes" lettem :) ]



2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál leglátványosabb eseményére  a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor.
A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves  Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.
A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben.

A turné időpontja: 2015. július 3-12.

Nyereményjáték

Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el,  1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány.

Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál. 

Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!

Sam Smith

Ami miatt a választásom Sam Smith-re esett, amellett, hogy rendkívül tehetséges, és nagyon szép hangja van, a dalai egytől egyig nagyon mély mondanivalóval rendelkeznek. Mindig nagyon nagy figyelemmel hallgatom mindegyik dalát, az összes közül a kedvencem a Lay me down, ami egy nagyon szívhez szóló történeten keresztül mutatja be, hogy a szerelem/szeretet jóval túltesz azon, hogy éppen milyen a nemünk. Érdemes az egész munkásságát nyomon követni, fantasztikus ember. Fedezzük fel egymás értékeit!!!

a Rafflecopter giveaway


További állomások

- 07.10. – A könyv mechanikája - Michael Cunningham: Otthon a világ végén
- 07.11. – The book world - Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
- 07.12. – Könyvspirációk – Becca Prior: A tanítvány
- 07.12. – Gabó olvas - Nádasdy Ádám: Vastagbőrű mimóza és David Leavitt: Arkansas

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések