James Dashner: Tűzpróba


 Nagy izgatottsággal vártam Az Útvesztő-sorozat második részét, ugyanis már az első könyv is nagy hatással volt rám. Az első részt pár hónappal ezelőtt olvastam el egy könyves ajánló kapcsán. Egyelőre még a blogon nem találhattok róla leírást, de a későbbiek folyamán biztosan sort kerítek a hiányom pótlására. Így most vágjunk a közepébe, vagyis beszéljünk a Tűzpróbáról.

 A karácsonyi könyvcsomagomban szereztem meg a könyvet, és ez volt a legeslegelső, amit el szerettem volna olvasni. Nem sokat húztam az időt, körülbelül egy nap leforgása alatt "ki is végeztem" ezt a részt. Kétségtelenül olvastatja magát, ugyanis már az első részben is sok kérdés maradt még megválaszolatlanul. Annyit elárulhatok, hogy ebben a részben kétszer annyi kérdésetek lesz a könyv végére.
Író: James Dashner
Kiadó: Cartaphilus, 2014.
Oldalszám: 414
Eredeti ár: 3490 Ft
Fülszöveg: Az Útvesztő-sorozat második kötete.
Már a sorozat nyitókötetében sem volt éppen leányálom a rejtélyes Próbák első szakasza a gyilkos Útvesztőben. A Tisztás túlélői most újabb titokzatos kalandnak, még kegyetlenebb kísérletnek néznek elébe: vár rájuk a Tűzpróba. Az Útvesztő ugyancsak szenzációs bestsellerré lett folytatásában Thomasra és társaira újabb vérfagyasztó megpróbáltatások várnak. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok megtudják, hogy ők is megfertőződtek, ám ha kiállnak egy újabb Próbát, meggyógyulhatnak. Kalandos útjuk során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, Teresának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is. Halvány fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk…
James Dashner, a világszerte óriási sikert aratott Útvesztő-sorozat szerzője az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. A trilógiának szánt sorozat köteteinek száma utóbb négyre nőtt, ahogy a Sziklás-hegységben élő szerző gyermekeinek száma is. Az Útvesztő és folytatása, a Tűzpróba írója amúgy nem nagy barátja a számoknak, pedig eredetileg könyvelőként dolgozott. Most viszont rendkívül hálás azért, hogy történetek írásából élhet, és úgy tartja, nála nagyobb mázlista kevés van a világon.
A bejegyzés spoilereket tartalmazhat azok számára, akik még nem olvasták az első részt!

 Az Útvesztőből "tanulva", előre próbáltam elképzelni/megérteni a dolgok miértjét, több-kevesebb sikerrel. (A végére tervezek egy spoiler-es részt, ahol ezt bővebben kifejtem.) A történet tökéletesen halad tovább, új és érdekes szereplőket is kapunk az új helyszínnek köszönhetően, de találkozhatunk az útvesztőből sikeresen kijutó tisztársakkal is. Thomas érzéseit, zavarodottságát, James Dashner olyan tökéletesen tükrözi az események kibontakozásával, hogy én, olvasóként sem tudom eldönteni, mit gondoljak a különböző történésekről, valamint néhány szereplő megnyilvánulásáról. Ez a kétely és zavarodottság a könyv elolvasása után is megmaradt. Számomra ez is a könyv/az író nagyszerűségét jellemzi.

 Tehát vár rátok egy új világ, új kihívásokkal, új teremtményekkel, jó néhány új szereplővel, a bizonytalansággal, és újabb kérdésekkel... A felgyülemlett kérdésekre viszont (egyértelműen) csak a következő részben fogunk válaszokat kapni, addig is maximum találgathatunk. Ajánlom fiúnak, lánynak, disztópia kedvelőnek, izgalomra vágyó olvasónak, annak aki olvasta már az első részt, és annak is aki nem (természetesen Az Útvesztővel érdemes kezdeni!). Egyszóval mindenkinek.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Thomas, Newt, Minho, Brenda


SPOILER

[CSAK AKKOR OLVASD EL, HA MÁR VÉGEZTÉL A KÖNYV ELOLVASÁSÁVAL]



 A történet elején Teresa szobája előtt lévő tábla alapján már kezdtem sejteni, hogy nem csak egy megfigyelt csoport van, de Aris megjelenése, valamint a tény, hogy teljesen ugyanaz történt  másik csoporttal is, mint Thomasékkal az meglepetés volt számomra is. Külön megemlítést érdemel az, hogy a B csoportban csak lányok (és a végén egy fiút küldtek fel) voltak, egyszerűen fantasztikus ötlet.


 Az íróasztal mögött ülő "patkányember" monológja is beindította a fantáziámat, miszerint nem minden az aminek látszik, és lehet, hogy az a valóság, amit nem látnak. (Vagy valami hasonló) Egyből átfutott a gondolataimon, hogy valójában lehet, hogy nem is történnek meg velük bizonyos dolgok, amiken keresztül mennek, hanem mondjuk egy teremben/helységben az agyukat stimulálva képzelik el a történéseket. Egy része így, hogy a végén a Memóriatolvaj-kártyát említették talán be is igazolódott, de nagyon éget a kíváncsiság, hogy mi is lesz a végkifejlet.


 A két új buggyant szereplő is nagyon szimpatikus lett, főként Brenda. Biztosan nagy szerepe lesz még a következő részben is, annak tudatában, hogy ő is tudott Thomas-sal telepatikus úton kommunikálni.


 Kedvenc jelenetem, amikor Thomas és Brenda a város alatti járatokban menekülnek az orr nélküli buggyantak elől. Nagyon jól bemutatja, hogy mennyire elborult aggyal rendelkeznek, az abban a stádiumban lévő buggyantak.

 Egyetlen (negatívnak sem nevezhető) észrevételem lenne az egész könyvre nézve mégpedig az, hogy amikor a csapat a robbantás miatt külön utakra téved, akkor Tom és Aris miért nem veszik el egymással a kapcsolatot telepatikus úton. Tudom, hogy így a "tudatlanság" sokkal izgalmasabb, de akkor is felmerült bennem ez a kérdés.

 Végül pedig ejtsünk szót a VESZETT-ről is. Nagyon negatív szemmel tekintenek rájuk a tesztben lévő személyek (ami lássuk be, hogy nyilvánvaló és érthető az ő szemszögükből), és bár hihetnénk azt, hogy megtévesztésből sulykolják beléjük, hogy a VESZETT jó, de én úgy érzem, a következő részben pozitívan fogunk a VESZETT-re tekinteni.

 A következő részt is nagyon várom, és akkor végre magyarázatot kaphatunk mindenre, és teljesen más szemmel láthatjuk át a dolgokat.

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések